Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012

Βιεννέζικο κέικ μαρμπέ

Ρεσιτάλ γεύσης
με τη φινέτσα της Κεντρικής Ευρώπης!!!


DSCN2105

Υλικά
300 γρ.βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. άχνη
150 γρ. ζάχαρη
3 αβγά
4 κρόκοι
4 ασπράδια
240 γρ. αλεύρι
30 γρ. κακάο
1 βανίλια
ξύσμα λεμόνι

για τη σως σοκολάτας
150 γρ. γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

Εκτέλεση
Χτυπάμε σε μπολ τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα
(μέχρι να σχηματιστούν κορυφές).

DSCN2068

DSCN2072

Χτυπάμε σε μπολ το βούτυρο με την άχνη,μέχρι το μείγμα
να γίνει κρεμώδες.Προσθέτουμε ένα-ένα τα ολόκληρα αβγά,
χτυπώντας κάθε φορά για 1 λεπτό περίπου,μετά από την
κάθε προσθήκη.

DSCN2069

DSCN2074

DSCN2075

Προσθέτουμε τους κρόκους.

DSCN2078

Ενώνουμε στο μείγμα τη μαρέγκα σιγά-σιγά,ανακατεύοντας
με σπάτουλα,μέχρι να ενσωματωθεί.

DSCN2079

DSCN2080

Κάνουμε το ίδιο και με το αλεύρι.

DSCN2081

Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο,

DSCN2082

προσθέτουμε στη μία το κακάο

DSCN2083

και στην άλλη τη βανίλια και το ξύσμα λεμόνι.

DSCN2084

Αδειάζουμε σε μακρόστενη φόρμα με διαστάσεις 33x11εκ. ή σε στρόγγυλη
με διάμετρο 24 εκ., κουταλιές-κουταλιές από το μείγμα
ανάκατα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς C,με αντιστάσεις πάνω κάτω,
έως ότου βγαίνει στεγνή μία οδοντογλυφίδα,όταν τη βυθίσουμε στο κέντρο
του κέικ (περίπου 1 ώρα,ανάλογα πάντα το φούρνο και τη φόρμα).

DSCN2085

Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο,αφήνουμε να σταθεί για
10 λεπτά και το βγάζουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει τελείως.

DSCN2089

Ετοιμάζουμε το γλάσο.
Ζεσταίνουμε καλά το γάλα και το αδειάζουμε σε μπολ που
έχουμε βάλει τη σοκολάτα.Ανακατεύουμε καλά το μείγμα να λιώσει η σοκολάτα
και να ομογενοποιηθεί.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και περιχύνουμε το κέικ.

DSCN2093

Στολίζουμε(προαιρετικά) με ό,τι μας αρέσει.

DSCN2102

Σημ:Το κέικ είναι το γνωστό βιεννέζικο Gugelhupf,το γλάσο αποτελεί δική
μου προσθήκη και δεν είναι απαραίτητο για όποιον δε θέλει να το χρησιμοποιήσει.


DSCN2107

7 σχόλια:

  1. Ενα κεικ πολυ κομψο,πολυ γευστικο και τελειο για καφε με παρεα!!!
    Αλεξανδρα,σ ευχαριστω αλλη μια φορα!!
    Φιλακια,Α/Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Αλεξάνδρα!

    Τι διάστασης φόρμα απαιτείται για αυτή την συνταγή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Γιάννη.

      Μια φόρμα μακρόστενη 30x12 εκ. ή μια στρόγγυλη με διάμετρο 24 εκ. είναι οκ!

      Καλή επιτυχία αν το δοκιμάσεις...
      Και πάλι καλή σου μέρα
      Αλεξ.

      Διαγραφή
  3. Δεν μου σφίγγει το ασπράδι με την ζαχαρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν σφίγγει το ασπράδι με την ζαχαρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΕΛΕΙΟ το κέικ σου Αλεξάνδρα!!!! Και όσες συνταγές έχει κάνει η μητέρα μου είναι καταπληκτικές!!! Ευχαριστούμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΕΛΕΙΟ το κέικ σου Αλεξάνδρα!!!! Και όσες συνταγές έχει φτιάξει η μητέρα μου είναι καταπληκτικές!!!!! Ευχαριστούμε!! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...