Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012

Ατομικά αφράτα ψωμάκια ή σκορδόψωμα

Πες… αλεύρι!!!

Συνταγές..21

Υλικά
490 γρ. αλεύρι
12 γρ.ζάχαρη
7 γρ. μαγιά
1 1/4 κ.γ. αλάτι
30 ml.λάδι
60 ml.γάλα
240 ml. νερό χλιαρό

μείγμα για σκορδόψωμα
2 σκελίδες σκόρδο
42 γρ.ελαιόλαδο ή βούτυρο καλής ποιότητας λιωμένο
1 κ.σ. ρίγανη

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μπολ όλα τα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε.

DSCN3393

Προσθέτουμε στο ίδιο μπολ και όλα τα υγρά υλικά και
ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη λεία και ελαστική.

DSCN3394

DSCN3396

Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ τη σκεπάζουμε με μεμβράνη
και αφήνουμε για μία ώρα σε ζεστό περιβάλλον να φουσκώσει.

DSCN3426

Τη βγάζουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια τη χωρίζουμε στα 8
ή σε ακόμη μικρότερα κομμάτια και ανοίγουμε κορδόνια
ζύμης γύρω στα 26 εκ.

DSCN3427

DSCN3428

Δένουμε κάθε κορδόνι κόμπο και περνάμε τις άκρες κάτω από τη ζύμη.

DSCN3429

DSCN3430

DSCN3431

Αραδιάζουμε τα ψωμάκια σε ταψάκι και τα αφήνουμε σκεπασμένα με
βαμβακερή πετσέτα άλλα 45 λεπτά να φουσκώσουν.

DSCN3432 

Αν θέλουμε να τα κάνουμε σκορδόψωμα ανακατεύουμε τα 3 υλικά,σκόρδο,
λιπαρή ουσία της επιλογής μας και ρίγανη και αλείφουμε τα ψωμάκια
πριν τα ρίξουμε στο φούρνο.
Αν τα θέλουμε σκέτα τα αλείφουμε μόνο με τη λιπαρή ουσία.

DSCN3434

DSCN3435

DSCN3436

DSCN3437

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς
περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά!

DSCN3439

Αφράτα και πεντανόστιμα,απολαύστε τα!

DSCN3446

17 σχόλια:

  1. αλεξανδρα μου αυτα τα ψωμακια χωρις το σκορδο μπορω να τα χρησιμοποιησω σαν ψωμακια για μπεργκερ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι,και βέβαια μπορείς.
    Είναι πολύ ωραία κι έτσι!

    Ελπίζω να σας αρέσουν...
    Αλεξάνδρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταπληκτική συνταγή, μόλις ψήθηκαν και είναι πεντανόστιμα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τι αλευρι?σκληρο?για ολες τι χρησεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη δεξιά στήλη του blog
      θα δεις ότι γράφω:

      Σε αυτό το blog...

      -Όπου δε διευκρινίζεται διαφορετικά, το αλεύρι είναι για όλες τις χρήσεις.

      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα!Ετοιμάζω ψωμάκια για το πρωινό μας. Καταπληκτική συνταγή. Μπορείς να μου δώσεις άλλη μονάδα μέτρησης για τα υγρά στοιχεία πχ γρ. ή κούπα! Ευχαριστώ
    Ελπίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι πολύ ωραία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα έφτιαξα τρεις φορές, είναι τέλεια και με μέρος της ζύμης έκανα και απλή πίτσα, πεντανόστιμη....Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. τα εφτιαξα κι εγω απλα τελεια!!μπραβο....ως τωρα οσες συνταγες σου εχω κανει ειναι καταπληκτικες.
    Ελενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είναι πεντανόστιμα!!Ευχαριστούμε για την ωραία συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είναι πολύ νόστιμα! Ευχαριστούμε για την ωραία συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξερη αγαπη μου φαινεται και στην 1η φωτο αν κοιτάξεις...
      Καλη επιτυχία
      Α.

      Διαγραφή
    2. Μπορω να φτιαξω τη ζυμη απο τη. Προηγούμενη ημερα ;

      Διαγραφή
  13. Προσφατα ανακαλυψα τη συνταγη κ ψηνονται ψηνονται...μοσχομυριζει το σπιτι κ φαινεται να εχουν τρομερη επιτυχια!Θα δουμε κ στη γευση...ενδιαφερουσες συνταγες γενικα,εχω αποθηκευσει αρκετες στα αγαπημενα μου,για να δοκιμασω εν καιρο!Μπραβο!!😊😊😊😊

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Επιστρεφω με βαθμολογια 5 🌟🌟🌟🌟🌟!Πολυ καλη ζυμη,απιστευτα αφρατα κ μαλακα ακομη κ την επομενη...εγω εβαλα κ λιγη παπρικα στο μειγμα που αλειψα τα σκορδοψωμα μου!Ευχαριστω για την πολυ καλη συνταγη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...