Print Friendly and PDF

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Τυρόψωμο

Ό,τι καλύτερο!


DSC_0034

Υλικά
800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια ξερή μαγιά των 8 γρ.
1/2 κ.γ. αλάτι
χλιαρό νερό όσο πάρει περίπου 500ml
700 γρ. φέτα
ελαιόλαδο

σουσάμι και ρίγανη για την επιφάνεια

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε για μερικά λεπτά το φούρνο μας στους 50 βαθμούς,
να είναι ζεστός ΟΧΙ ΝΑ ΚΑΙΕΙ!!!
Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι,τη μαγιά και το αλάτι.

DSC_0001

Ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά-σιγά το νερό,όσο χρειαστεί,μέχρι
να πάρουμε μια ζύμη που να είναι απαλή και να μην κολλάει.

DSC_0002


DSC_0003

Βάζουμε το μπολ στο ζεστό φούρνο και το αφήνουμε μία ώρα να φουσκώσει.

DSC_0007

Όταν είναι έτοιμο,το βγάζουμε από το φούρνο,το ζυμώνουμε ελαφρά
και το χωρίζουμε σε 4 κομμάτια.
Λαδώνουμε ένα ταψί με διάμετρο 40 εκ.αν θέλουμε το τυρόψωμο πιο
λεπτό ή 32 εκ. αν το θέλουμε με πολλή ψίχα!

DSC_0008

Σε αλευρωμένη επιφάνεια,πατώντας με το χέρι μας ανοίγουμε το πρώτο ζυμαράκι.

DSC_0009

Το βάζουμε στο ταψί και ρίχνουμε από πάνω λίγο ελαιόλαδο.
Πασπαλίζουμε με μπόλικη φέτα τρίβοντάς τη με το χέρι μας.

DSC_0011

Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με τα άλλα τρία φύλλα.
Ανοίγουμε με το χέρι,βάζουμε ελαιόλαδο,τρίβουμε φέτα.

DSC_0012

Όταν τελειώσουμε με το άνοιγμα των φύλλων,τα πιάνουμε από τις άκρες
και τυλίγουμε σε ρολό.

DSC_0013

DSC_0014

Διπλώνουμε το ρολό και το στρίβουμε με τα χέρια μας αρκετές φορές
για να ενωθούν λάδι και τυρί με το ζυμάρι μας.

DSC_0015

DSC_0016

Βάζουμε πάλι στο ταψί και πατώντας με τα δάχτυλα το ανοίγουμε μέχρι
να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.

DSC_0018

Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ρίγανη.

DSC_0019

Βάζουμε και πάλι το ταψί στο ζεστό φούρνο για περίπου 30 λεπτά να φουσκώσει.

DSC_0020   

Ψήνουμε το τυρόψωμο,σε προθερμασμένο φούρνο,στους 170 βαθμούς C,
με αντιστάσεις πάνω κάτω ή με αέρα στους 150 για περίπου 3 τέταρτα ή
μέχρι να πάρει χρώμα.

DSC_0008_thumb[8]

ΣΗΜ:Πριν το βγάλουμε από το φούρνο,ελέγχουμε ανασηκώνοντας
ελαφρά αν έχει ψηθεί από κάτω.
Αν όχι,βάζουμε το ταψί για 5-10 λεπτά στον πάτο της κουζίνας,
ελέγχοντας πάντα για το σωστό αποτέλεσμα.
    

DSC_0041

Συνταγή από το Σεφ στον αέρα.

1 σχόλιο:

  1. Τελικά νομίζω ότι θα κάνω πολλές από τις συνταγές σας. Μου βγήκε πολύ καλό

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...