Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2012

Κερασόπιτα με σπιτικό φύλλο

Μια πίτα…άλλο φρούτο!!!
DSCN8838

Υλικά
για το φύλλο
2 1/2 κούπες αλεύρι
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
1 κούπα παγωμένο βούτυρο
1/4 κούπας κρύο νερό ίσως και 1-2 κ.σ. επιπλέον

για τη γέμιση
4 κούπες κεράσια καθαρισμένα
4 κ.σ. κορν φλάουρ
1 κούπα ζάχαρη
χυμό από μισό λεμόνι
λίγο παραπάνω από 1/4 κ.γ. κανέλα
ξύσμα από ένα λεμόνι
1-2 βανίλιες

1-2 κ.σ  βούτυρο σε κομματάκια

αβγό αραιωμένο με ελάχιστο νερό
ζάχαρη για το πασπάλισμα


ΕκτέλεσηΒάζουμε τα 3 πρώτα υλικά για το φύλλο σε μπολ και τα ανακατεύουμε.

DSCN8816

Προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο σε κομμάτια και

DSCN8817

με το χέρι μας ή με τη βοήθεια ενός πιρουνιού ανακατεύουμε
δημιουργώντας τρίμματα ζύμης σαν αυτά του τραχανά.

 DSCN8819

Προσθέτουμε στο μπολ και το νερό και ζυμώνουμε να ομογενοποιηθεί
το ζυμάρι μας.
Τυλίγουμε σε ζελατίνη και φυλάσσουμε στο ψυγείο για
τουλάχιστον 1 ώρα.

DSCN8820

Βγάζουμε από το ψυγείο και χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο.
Ανοίγουμε το ένα κομμάτι τόσο όσο να καλύψει τον πάτο και
τα τοιχώματα μιας φόρμας 25 εκ.

DSCN8822

Τοποθετούμε το φύλλο στη φόρμα και με τη βοήθεια ενός
μικρού πλάστη κόβουμε τα κομμάτια που περισσεύουν.

DSCN8823

Τα βάζουμε στο άλλο κομμάτι της ζύμης,που θα ανοίξουμε
για να καλύψουμε την πίτα.

DSCN8824

Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας όλα μαζί τα υλικά σε μπολ.

DSCN8821

Αδειάζουμε πάνω στο στρωμένο φύλλο και τοποθετούμε εδώ
κι εκεί τα κομματάκια από το βούτυρο.

DSCN8825

Ανοίγουμε σε φύλλο το άλλο κομμάτι της ζύμης και κόβουμε
ή λωρίδες με οδοντωτό τροχό όπως στην πάστα φλώρα ή κομμάτια
με κουπ πατ σε ό,τι σχέδιο θέλουμε.

DSCN8826

Καλύπτουμε με τα κομμάτια της ζύμης την επιφάνεια της πίτας,
αφήνοντας σε διάφορα σημεία κενά για να μπορεί να φεύγει ο αέρας.
Αλείφουμε με τον αραιωμένο με νερό κρόκο και πασπαλίζουμε
με ζάχαρη.

DSCN8827 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 25 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 175 βαθμούς και ψήνουμε
για άλλα 35-40 λεπτά.


DSCN8843 
Βγάζουμε την κερασόπιτα από το φούρνο,αφήνουμε να κρυώσει και τη σερβίρουμε
σκέτη ή με παγωτό βανίλια.

DSCN8849

ΠΗΓΗ:sticky,gooey,creamy,chewy.

3 σχόλια:

  1. Γειά σου Αλεξάνδρα,
    Υπέροχη συνταγή! Να σε ρωτήσω, τι βούτυρο χρησιμοποιείς;αυτόν τον ανάλατο για γλυκά (τυπου Kerrigold). και κάτι ακόμα, για να γίνει λίγο πιο παχύρευστη η γέμιση να βάλω κι'άλλο αλεύρι ή καλύτερα corn flour?

    Σ'ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα καλή μου.
    Χρησιμοποιώ βούτυρο ADORO ή ΑΓΝΟ που εχουμε εδώ στη Θεσσαλονίκη(δεν ξέρω αν υπάρχει και Αθήνα ,αν είσαι Αθήνα...) και άλλες φορές το ΧΩΡΙΟ.Ο,τι βρεις ..
    Αν θες πιο παχύρευστη τη γέμιση βαλε λίγο επειπλέον κορν φλαουρ ίσως τα κουταλακια σου να είναι μικρότερα από αυτά που μετραω εγω και γι'αυτό να σου βγήκε λίγο αραιή.

    Πολλα φιλάκια από μένα και καλή επυτυχία σε ό,τι κανεις....
    Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα,

    Σ'ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Δεν εχω δει ADORO στην Κύπρο αλλά αν μιλάμε για αγελαδινό βούτυρο τότε έχουμε διάφορες άλλες μαρκες.
    Θα προσθέσω λίγο κορν φλάουρ τότε.

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...